Dersin Adı | Kütle Transferi |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FE 304 | Bahar | 3 | 0 | 3 | 7 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Dersin amacı kütle transferinin temel ilkelerini ve etkileyen faktörleri tanımlayarak, gıda mühendisliği alanında karşılaşılan kütle transferi problemlerinin çözümü için bu bilgilerin kullanılmasının verilmesidir. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Kütle transferinin temelleri, kütle transferi diferansiyel eşitlikleri, yatışkın ve yatışkın olmayan moleküler difüzyon, konvektif kütle transferi, konvektif kütle transferi korelasyonları |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Giriş, kütle transferinin temel ilkeleri. Moleküler difüzyon, Fick yasası, difüzyon katsayısı | Welty, J.R., Wicks, C.E., Wilson, R.E., Rorrer, G. 2001. Fundamentals of Momentum, Heat and Mass Transfer, 4rd ed., Wiley, NY. Bölüm 24 |
2 | Kütle ortalama hızı, molar ortalama hız, hacim ortalama hızı | Incropera, F.P., Dewitt, D.P., Bergman, T.L., Lavine, A.S. 2011. Fundamentals of Heat and Mass Transfer. 7th ed. John Wiley and Sons, Inc. NY. Bölüm 14 |
3 | Molar akı, moleküler difüzyon akısı, konvektif akı. Difüzyon katsayısı korelasyonları | Incropera, F.P., Dewitt, D.P., Bergman, T.L., Lavine, A.S. 2011. Fundamentals of Heat and Mass Transfer. 7th ed. John Wiley and Sons, Inc. NY. Bölüm 14 |
4 | Durgun faz boyunca difüzyon | Welty, J.R., Wicks, C.E., Wilson, R.E., Rorrer, G. 2001. Fundamentals of Momentum, Heat and Mass Transfer, 4rd ed., Wiley, NY. Bölüm 26 |
5 | Hareketli faz boyunca difüzyon. Eş-molar zıt yayınım | Welty, J.R., Wicks, C.E., Wilson, R.E., Rorrer, G. 2001. Fundamentals of Momentum, Heat and Mass Transfer, 4rd ed., Wiley, NY. Bölüm 27 |
6 | 1. Ara sınav | |
7 | Kütle transferi diferansiyel eşitlikleri. Başlangıç ve sınır koşulları | Incropera, F.P., Dewitt, D.P., Bergman, T.L., Lavine, A.S. 2011. Fundamentals of Heat and Mass Transfer. 7th ed. John Wiley and Sons, Inc. NY. Bölüm 14 |
8 | Homojen kimyasal reaksiyon olmadığı durumda moleküler difüzyon | Incropera, F.P., Dewitt, D.P., Bergman, T.L., Lavine, A.S. 2011. Fundamentals of Heat and Mass Transfer. 7th ed. John Wiley and Sons, Inc. NY. Bölüm 14 |
9 | Homojen kimyasal reaksiyon olduğu durumda moleküler difüzyon | Incropera, F.P., Dewitt, D.P., Bergman, T.L., Lavine, A.S. 2011. Fundamentals of Heat and Mass Transfer. 7th ed. John Wiley and Sons, Inc. NY. Bölüm 14 |
10 | 2. Ara sınav | |
11 | Konvektif kütle transferi | Welty, J.R., Wicks, C.E., Wilson, R.E., Rorrer, G. 2001. Fundamentals of Momentum, Heat and Mass Transfer, 4rd ed., Wiley, NY. Bölüm 28 |
12 | Isı ve kütle transferi analojileri | Incropera, F.P., Dewitt, D.P., Bergman, T.L., Lavine, A.S. 2011. Fundamentals of Heat and Mass Transfer. 7th ed. John Wiley and Sons, Inc. NY. Bölüm 6 |
13 | Fazlar arası kütle transferi, ikili-direnç teorisi | Welty, J.R., Wicks, C.E., Wilson, R.E., Rorrer, G. 2001. Fundamentals of Momentum, Heat and Mass Transfer, 4rd ed., Wiley, NY. Bölüm 29 |
14 | Konvektif kütle transferi korelasyonları | Welty, J.R., Wicks, C.E., Wilson, R.E., Rorrer, G. 2001. Fundamentals of Momentum, Heat and Mass Transfer, 4rd ed., Wiley, NY. Bölüm 30 |
15 | Dönem değerlendirmesi | |
16 | Final sınavı |
Ders Kitabı | Welty, J.R., Wicks, C.E., Wilson, R.E., Rorrer, G. 2001. Fundamentals of Momentum, Heat and Mass Transfer, 4rd ed., Wiley, NY. Bölüm Welty, J.R., Wicks, C.E., Wilson, R.E., Rorrer, G. 2001. Fundamentals of Momentum, Heat and Mass Transfer, 4rd ed., Wiley, New York. |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Incropera, F.P., Dewitt, D.P., Bergman, T.L., Lavine, A.S. 2011. Fundamentals of Heat and Mass Transfer. 7th ed. John Wiley and Sons, Inc. New York. |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 5 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 30 |
Portfolyo | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | ||
Final Sınavı | 1 | 35 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 3 | 65 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 35 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 5 | 80 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 32 | |
Portfolyo | |||
Ödev | 1 | 20 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | |||
Final Sınavı | 1 | 30 | |
Toplam | 210 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, | X | ||||
2 | Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, | X | ||||
3 | Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, | X | ||||
4 | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek, | X | ||||
5 | Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek, | X | ||||
6 | Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, | X | ||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, | X | ||||
8 | Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, | X | ||||
9 | Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, | |||||
10 | Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), | |||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1) | X | ||||
12 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek. | |||||
13 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest